KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

KOSGEB’den kadın, genç ve yeni mezun istihdamına destek

DESTEK-TEŞVİK

KOSGEB, kadınların, gençlerin ve yeni mezunların istihdama katılmalarını kolaylaştıracak önemli bir hamle yaptı ve başlatılan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nın yeni fazında imalat sektörünün yanı sıra salgında gelir kaybı nispeten yüksek olan pek çok hizmet ve ticaret sektörü de programa dahil edildi. Mikro ve küçük işletmeler, istihdam edecekleri her bir personel için 100 bin lira geri ödemeli destek alacak.

KOSGEB, kadınların, gençlerin ve yeni mezunların istihdama katılmalarını kolaylaştıracak önemli bir hamle yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kabine toplantısı sonrası açıklanan destek paketinin ayrıntılarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank anlattı. Nisan’da Pandemi’den etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı başlattıklarını hatırlatan Bakan Varank, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan programın yeni fazında imalat sektörünün yanı sıra salgında gelir kaybı nispeten yüksek olan pek çok hizmet ve ticaret sektörünü de programa dahil ettik” dedi.
Bakan Varank, son 12 aydaki ortalama istihdamını koruyan işletmelerin 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdü verdiği her bir personel için 100 bin TL’lik geri ödemeli destek alacağını söyledi: “Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler de 5 personele kadar bu fırsattan yararlanabilecek.” İşletmeler, desteği aldıktan sonra 24 ay boyunca ödeme yapmayacak, sonraki 24 ayda eşit taksitlerle faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e ödeme yapacak.

Son başvuru tarihi: 31 Mart 2022: Varank, başvuruları e-Devlet üzerinden almaya başladıklarını aktardı: “Son başvuru tarihi, 31 Mart 2022. Destek kapsamında olan işletmelerimizi bu imkandan yararlanmaya davet ediyorum.” İmalat sektöründeki işletmelerle teknoloji tabanlı start-up’ların başvuru yapabildiği programda, 3-21 Mayıs’ta ilk, 21 Haziran-3 Eylül’de ikinci faz başvurular alındı.
İlave istihdam: Programın 3. döneminde önemli bir revizyon yapıldı. İmalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinin yanı sıra bazı hizmet ve ticaret sektörleri de programa dahil edilerek kapsam genişletildi. Yeni etapta, salgında gelir kaybının nispeten yüksek olduğu hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri, mevcut istihdam seviyelerini korumaları ve ilave istihdam oluşturmaları amaçlanıyor.
Kimler kapsamda?: Genç, yeni mezun ve kadın istihdamını önceliklendiren 3. fazda, belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, 1981 ve sonrası doğumlu, daha önce hiç çalışmamış veya son 3 yılda 6 aydan fazla çalışmamış olan yeni personeli istihdam edebilecek. Destekten, üniversite mezununun yanı sıra mesleki ve teknik lise mezunu olan kişileri istihdam eden işletmeler yararlanabilecek.
Destek ödeme şartı: İşletmelerden, kriterlere uygun yeni bir personeli 12 ay boyunca istihdam etmeleri istenecek. Desteği kullanmak isteyen işletmelerde aranacak bir diğer önemli kriter de son 12 aydaki ortalama istihdamını koruması olacak.
Kadınlara pozitif ayrımcılık: Şartları sağlayan mikro ve küçük işletmeler, istihdam edecekleri her bir personel için 100 bin lira geri ödemeli destek alacak. Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler de 5 personele kadar bu desteği kullanabilecek. İşletme sahibinin veya işe alınan personelin kadın olması durumunda destek üst limiti 110 bin liraya çıkacak.

Aziz Sancar Burs Programı başladı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK’ın Prof.Dr. Aziz Sancar Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı’nın 2022 Yılı Çağrısı’na ilişkin; Twitter hesabından paylaşımda bulundu: “Prof.Dr. Aziz Sancar Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı’nı başlatıyoruz. Aziz Sancar Hocamız, seçilecek araştırmacılarla birlikte kendi laboratuvarında çalışacak.” TÜBİTAK’ın internet sitesinde yer alan çağrı duyurusuna göre, program kapsamında araştırmacılara, araştırma bursu ve bursiyerin kendisi dahil toplamda 3 kişi için yurt dışına tek seferlik gidiş dönüş uçak bileti desteği sağlanacak.
Araştırmacılara verilecek destek miktarı aylık net 2 bin 500 dolar, destek süresi en az 12, en fazla 24 ay olmak koşuluyla TÜBİTAK tarafından tahsis edildiği bildirilen süre kadar olacak. Burs ödemeleri aylık veya 3’er aylık dönemlerde yapılacak.
Başvuru koşulları: Başvuruda bulunacak adayların, Türkiye vatandaşı olması, yurt dışında çalışmıyor olması, doktora derecesi veya tıpta uzmanlık derecesini son 7 yıl içinde almış veya desteğe hak kazandığı tarih itibarıyla 6 ay içinde alabilecek olması, yabancı dil yeterlilik koşullarından birini sağlaması gerekecek.
Başvuru için: Başvurular; https://ebideb.tubitak.gov.tr internet adresi üzerinden çevrim içi olarak 4 Mart’a kadar yapılacak. Programda nihai değerlendirmede destek almaya hak kazanacak adaylar Prof.Dr. Aziz Sancar tarafından belirlenecek.

Sabancı Vakfı 2022 hibe programı başvuruları açıldı
Sabancı Vakfı 2022 Hibe Programı başvuruları açıldı. Sivil toplum kuruluşlarının eğitim ana başlığı altında gerçekleştireceği projelerin destekleneceği Hibe Programı için online başvurular 9 Şubat 2022’ye kadar yapılacak. Projelere 100 bin TL ile 300 bin TL arasında hibe desteği sağlanacak ve toplam 2 milyon TL destek verilecek.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “15 yıldır, Türkiye’de sivil topluma kesintisiz hibe desteği veren tek vakıfız. Çalışmalarımız doğrultusunda da bugüne kadar 183 projeye 32 milyon TL destek verdik ve Türkiye’nin 76 ilinde yüz binlerce insana ulaştık” dedi.
Sabancı Vakfı, Hibe Programı’na başvuru yapacak kurumların, nitelikli eğitime eşit erişim, kız çocuklarının eğitime devamı, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele, haklara dair farkındalık ve güçlenme, bağımsız yaşam ve erişilebilirlik, iklim değişikliği ile mücadele gibi alt temalardan en az birine değinen projelerini bekliyor.

Vakıf Katılım, OKA ile protokol imzaladı
Vakıf Katılım ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında OKA üyeleri Vakıf Katılım’ın avantajlı ürün ve hizmetlerinden faydalanabilecek, ihtiyaç duydukları finansmana çok daha rahat ulaşabilecekler.
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, ”Sürdürülebilir bir büyüme sağlayabilmenin, gelir dağılımında ve bölgeler arası gelişmişlik seviyesinde dengeyi yakalayabilmenin yolu KOBİ’lerin sürdürülebilir bir finansal sisteme sahip olmaları ile gerçekleşebilir. Bu bakış açısıyla ülkemizin dört bir köşesinde üreten, hizmet veren KOBİ’lerimizin yanında oluyor, rahat bir nefes alması için var gücümüzle çalışıyor ve bu yönde çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” diye konuştu.

BEBKA’dan 15 milyon TL hibe
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), 2022 yılı için toplam 15 milyon TL bütçeye sahip olan Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı’nı ilan etti. Teklif çağrısı için projelerin son başvuru tarihi 20 Mart 2022 olarak belirlendi.
BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, “Bölgedeki kırsal alanlarda tarım ve sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ile ekonomik çeşitliliğin sağlanarak gelir artışına ve 2022 yılı temamız olan ‘Genç İstihdamı’na katkı sağlayacağız” dedi.
Durak, proje hazırlanmasına yardımcı olmak amacıyla çevrimiçi ücretsiz proje yazma eğitimleri gerçekleştirileceğini ve teknik yardım masaları oluşturulacağını söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.