Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT Özel Yayını’nda; Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla iki yeni destek programının başlatıldığını duyurdu. İlave İstihdam Destek Programı ile 10-50 kişi çalıştıran işletmeler devlet bankalarından imzalayacakları işe alım taahhütleriyle bu destekten faydalanabilecek ve her yeni istihdam için 100 bin liraya kadar KGF kefaletiyle kredi alabilecek. İmalata Dayalı İthal İkame Desteğiyle de teşvik belgesi alarak 3, 4, 5 ve 6. bölgelerde yer alan 58 il ve ilçelerde yatırım yapacak işletmelere KGF kontrgaranti verecek.
Hedef 50 bin istihdam: Cumhurbaşkanı Erdoğan şu bilgileri verdi: “İlave İstihdama Destek Programı ile küçük ve orta ölçekli işletmelerimize yönelik 50 kişinin altında çalışanı olan firmalarımıza istihdama katkıları sebebiyle her yeni istihdam için 100 bin liraya kadar Kredi Garanti Fonu kefaletiyle krediye erişim imkanı sağlıyoruz. Bu paketten İŞKUR aracılığı ile faydalanmak isteyen işletmelerimizin, SGK işçi ve işveren payları 12 ayın sonuna kadar kredi faizlerinden düşülecek. Böylece yeni istihdam yapacak işletmelerimize faizsiz kredi imkanı sunmuş olacağız ki amacımız kısa sürede 11 bin firmamızın toplam tutarı 10 milyar lirayı bulan bu krediden faydalanmasını sağlayarak 50 bin yeni istihdamın önünü açmak.”
Hamle Programı kapsamında: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İmalata Dayalı İthal İkame Destek Programı’nda uzun vadeli kredi imkanı oluşturarak üretime ve ihracata öncelik veren yatırımları desteklediklerini ve destekleyeceklerini, özellikle, 3, 4, 5 ve 6. teşvik bölgelerindeki 58 il ile ilçelere yatırım yaparak istihdam oluşturacak girişimcilere müjdeleri bulunduğunu açıkladı: “Bu girişimcilerimizin Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefaletiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın vereceği 7 puana kadar faiz desteğiyle yatırım yapmalarının önünü açıyoruz. Toplam tutarı 10 milyar lirayı bulan bu destekten Hamle programı kapsamında diğer illerimiz de faydalanabilecektir.”
Kayıtlı istihdam için işletmelere hibe ve teknik yardım desteği
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın geçtiğimiz yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ile Dünya Bankası’ndan temin ettiği, kayıtlı istihdamın artırılmasına yönelik 316 milyon Avroluk kredinin ardından, projenin Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan hibe bileşeni de işletmelerle buluşuyor. ‘Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi’ hibe bileşeni, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Dünya Bankası tarafından düzenlenen çevrim içi açılış toplantısında tanıtıldı.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, AB’nin Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı’ndan (FRIT II) Dünya Bankası yönetiminde temin ettiği 80 milyon Avroluk kaynağı, istihdamını artırma suretiyle ekonomiye katmadeğer sağlayacak KOBİ ve büyük işletmelere hibe ve teknik yardım olarak sunuyor. T.C. Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen bu hibe programı kapsamında, işlerini büyütmek ve kayıtlı istihdamı artırmak isteyen KOBİ ve büyük işletmeler, başvuru yaptıkları projenin niteliğine ve işletmelerinin büyüklüğüne göre 15 bin Avro ile 300 bin Avro arasında değişen hibe desteğinden faydalanabilecek. İşletmeler, proje maliyetlerinin yüzde 50’sinden 70’ine kadar hibe alabilecek. Program ile Türk vatandaşlarının yanı sıra mülteci ve kadın istihdamı da teşvik edilecek.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, küçük, orta ve büyük işletmelere yapılan yatırımlar ve kayıtlı istihdam yaratılmasına yönelik toplam 80 milyon Avroluk AB desteğine sahip üç farklı hibe planını duyurdu. Toplantıda; Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, Dünya Bankası Türkiye İnsani Kalkınma Programı Yöneticisi Heba Elgazzar, AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Bartosz Przywara ve Dünya Bankası Sosyal Koruma ve İstihdam Avrupa ve Orta Asya Bölge Yöneticisi Cem Mete de konuştu.
KGF’den iki yeni destek
KGF’den iki yeni destek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KGF aracılığıyla iki yeni destek programının başlatıldığını duyurdu. İlave İstihdama Destek Programı ile her yeni istihdam için 100 bin liraya kadar KGF kefaletiyle kredi verilecek. İmalata Dayalı İthal İkame Desteği ile de teşvik belgesi alarak 3, 4, 5 ve 6. bölgelerdeki illerde yatırım yapacak işletmelere KGF kontrgaranti verecek.