Desteğe ilişkin protokol, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın refakatinde, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ile Fatih, Sancaktepe, Arnavutköy, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Yakutiye ve Yunusemre belediye başkanları tarafından imzalandı. Bakan Varank, “Program kapsamında ilçe belediyelerimizin kuracakları bilim merkezlerine bundan sonra 4 milyon lira destek vereceğiz” dedi.
Bu programın belediyeler tarafından sıkı takip edilmesini tavsiye eden Bakan Varank, “Gelin bizlerle ortak olun, bizlerle beraber çalışın, bu bilim atölyelerini ilçelerden mahallelere kadar indirelim. Çocuklarımız teknoloji ve bilim ile büyüsünler” açıklamasını yaptı.
Prof.Dr. Mandal, bilim merkezlerinin, bir sergi, bir müze yaklaşımından çok, daha fazla etkileşimin olduğu, özellikle de burayı en fazla kullanacak gençlerin, çocukların dokunarak, deneyerek, yapabilmesine yönelik ve o doğrultuda atölye çalışmalarının kuvvetlendiği bir nokta olduğunu ifade etti.
Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, “Bilim atölyelerimizde, çocuklarımızın sorgulama, teknolojiyi kullanma, bilimsel, akılcı ve eleştirel düşünebilme yeteneklerini geliştiren ders ve faaliyetler yapılmakta” diye konuştu.
Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ve Fatih Bilim Merkezi’nde eğitim alan öğrenciler katıldı.
Küçük ve orta ölçekli işletmelere yeşil destek geliyor. KOSGEB, KOBİ Enerji Verimliliği Desteği başlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeşil dönüşüm noktasında elektrikli araç ve şarj altyapıları gibi yeni teknolojilerin çok önemli etki oluşturacağını kaydederek “Özellikle üretici KOBİ’lerimizin karbon emisyonlarını azaltıp enerji verimliliklerini artırmaları gerekiyor. KOSGEB aracılığıyla KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programını başlatıyoruz” dedi.
Bu destek ile işletmelerin enerji etüdü maliyetleri ile etüt sonucu önerilen değişiklikler doğrultusundaki giderlerin bir kısmını karşılayacaklarını belirten Bakan Varank, “Örneğin ellerindeki verimsiz elektrik motorlarının verimlileri ile değişimi için 100 bin, verimlilik artırıcı giderleri içinse 400 bin liraya kadar destek vereceğiz” diye konuştu.
KOBİ Enerji Verimliliği Desteği’nden öncelikli olarak “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında destek alan işletmeler dışındaki KOBİ’ler yararlanabilecek. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) değerinin altında olan yaklaşık yaklaşık 100 bin işletme destekten faydalanabilecek.
Programın ikinci modülü olan Verimlilik Artırıcı Destek’te ilk aşamada enerji etüdü yapılacak. Yetkilendirilmiş kişiler; işletmede kazanlardan fanlara, fırınlardan termal ölçüme kadar detaylı bir etüt yapacak. Rapor, KOSGEB sistemine girdikten sonra işletmeye 30 bin liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirilecek. İşletme, rapordaki tespitlere uygun değişikliklere giderse KOSGEB’den 400 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak. Bu destekten TEP değeri 100-500 arası olan işletmeler yararlanabilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak için kritik bir adım attı. Girişimcilerin hızlı şarj istasyonu yatırımı yapmasını sağlamak üzere ‘Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı’nı başlattı. Program, Togg’un şarj altyapısına da destek olacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, başvuruya açılan programı, sosyal medya hesabından “Elektrikli araçlar için gerekli altyapıyı ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Türkiye’nin 1.560 farklı noktasına yüksek hızlı şarj istasyonları kurulması için 300 milyon TL bütçeli hibe programını başvuruya açtık. Yatırımcılarımıza hayırlı olsun” mesajıyla değerlendirdi.
Yatırımcılar, programdan istasyon başına 250 bin liraya kadar destek alabilecek. Yerli malı ünitelere artı yüzde 20 destek verilecek. Programa başvurular, 15 Haziran 2022’ye kadar devam edecek. Yatırımcılar, sarjdestek.sanayi.gov.tr adresinden programa başvuru yapabilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasında üretilen tam elektrikli ticari araç e-Transit’in tanıtım töreninde KOSGEB’in mikro ve küçük işletmelere yönelik olarak kurguladığı hızlı destek programıyla ilgili güncel verileri açıkladı. Bugüne kadar programdan faydalanan 18 bin işletmenin 32 bin yeni personel istihdam ettiğini kaydeden Bakan Varank, “KOSGEB, bu işletmelere destek tutarının yarısını oluşturan birinci taksit kapsamında toplam 1 milyar 650 milyon lira ödeme yaptı” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye ortaklığında, kadınların ekonomik hayata katılımını desteklemek amacıyla yürütülen Kız Kardeşim Projesi’nin 700 bin kadına ulaşmayı hedeflediği açıklandı.
Proje paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirilen etkinlikte, Akbank ve TOBB ETÜ ile yapılan işbirliğinin yanı sıra üçüncü hibe programının duyurusu yapıldı. Üçüncü Kız Kardeşim Hibe Programı’nda hem hibe verilecek kadın sayısı, hem de hibe tutarı geçtiğimiz yıla oranla iki kat artırıldı. Buna göre, Kız Kardeşim Hibe Programı 2022 ile 60 girişimci kadına 50 biner TL olmak üzere toplamda 3 milyon TL’lik destek sağlanacak.
Coca-Cola Avrasya ve Orta Doğu Operasyon Birimi Başkanı Evguenia Stoichkova, Kız Kardeşim projesinin, kadınların gerekli desteği gördüğünde neler başarabileceğine çok güzel bir örnek olduğunu söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk ise ülkelerin kalkınmasının kadın emeğinin ekonomiye yansıması ile mümkün olacağını vurguladı.
7 bilim merkezine daha TÜBİTAK desteği
7 bilim merkezine daha TÜBİTAK desteği
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
DESTEK-TEŞVİK
TÜBİTAK, Yerel Yönetimler Bilim Merkezleri Destek Programı ile İstanbul’da 7 bilim merkezini daha destekleyecek.
Paylaş: