“396 KOBİ’mize yaklaşık 158 milyon TL destek sağlayacağız. Destek tutarının 62.5 milyon TL’si geri ödemesiz.” KOSGEB’in KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’nın “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” başlıklı çağrısında değerlendirme süreci tamamlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çağrı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
62.5 milyon TL’si geri ödemesiz: Çağrı ile akıllı dijital teknolojileri geliştiren veya akıllı dijital teknolojileri imalat süreçlerinde kullanan KOBİ’leri desteklediklerini belirten Bakan Varank, İmalat Sanayinde Dijitalleşme temalı ilk çağrıya 2019’da çıktıklarını, toplamda 258 KOBİ’ye 71.5 milyon TL’lik bir desteği onayladıklarını aktardı. Aynı temayla yeni bir çağrıya çıkarak Eylül’e kadar başvuruları kabul ettiklerini, toplamda bin 90 projenin başvurduğunu, neticede 396 KOBİ’nin 158 milyon TL’lik destekten faydalanması yönünde karar aldıklarını, bu destek tutarının 62.5 milyon TL’sinin geri ödemesiz olduğunu paylaştı.
Hedef; dijital ekosistem: Bakan Varank, “Hedefimiz, dijital teknolojilerin yerli üretimini ve ticarileşmesini de sağlayarak güçlü bir dijital ekosistem oluşturmak. Bunun için yerli ve yetkin dijital teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin sayısını arttırmak istiyoruz. Ayrıca, KOBİ’lerimizin iş süreçlerine dijitalleşmeyi entegre etmelerini de önemsiyoruz. Sanayide dijitalleşme konusunda önümüzdeki yıllarda da KOBİ’lerimizi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
1 milyon TL’ye varan destek: KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile işletmeler, 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon TL’ye kadar destek alabiliyor.
Erken ödeme imkanı ve proje süresi: Destek, projenin gerçekleştirilmesi için gerekli olan personel, makine-teçhizat, hizmet ve yazılım alımı giderleri için ödeniyor. KOSGEB, geri ödemeli destek tutarının yüzde 50’ye kadar olan kısmını “erken ödeme” olarak verebiliyor. KOBİ’lerin en az 8 ay, en fazla 20 ay içinde projelerini tamamlamaları gerekiyor.
8 akıllı dijital teknoloji: KOBİ’ler çağrı kapsamında şu 8 alanda desteklenecek:
• Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi ve İmalat Sanayinde Kullanımı,
• İmalat Sanayinde Nesnelerin İnterneti,
• İmalat Sanayinde Endüstriyel Robot Teknolojileri,
• İmalat Sanayinde Akıllı Sensör Teknolojileri,
• Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri,
• İmalat Sanayinde Siber Güvenlik,
• İmalat Sanayinde Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri,
• İmalat Sanayinde Sanal Gerçeklik / Artırılmış Gerçeklik.
KOBİ’ler nasıl öğrenebilir?: KOBİ’ler, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’nın “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” başlıklı çağrısına ilişkin başvurularının sonucunu, https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/kgelsonuclistesi linki üzerinden öğrenebilecek.
İSTKA 2021’de 458 milyon TL’lik çağrıya çıkacak
İSTKA (İstanbul Kalkınma Ajansı) 2021 Yılı Destek Programları Tanıtım Toplantısı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul’u bölgesel ve küresel girişimcilik merkezi haline getirme vizyonunu açıkladı: “İstanbul’un teknoloji, yenilik ve inovasyon odaklı yerli ve yabancı girişimlerin cazibe merkezi olması için bir strateji ve eylem planı hazırlığındayız.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, mega kent İstanbul’a; 6 koldan (4 Mali Destek Programı, 1 Fizibilite Desteği ve 1 Bölgesel Girişim Fonu çağrısı olmak üzere) destek verecek. Bakanlık koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten İSTKA, yeni yılda toplam 458 milyon TL’lik 6 farklı çağrıya çıkacak. İSTKA, bölgesel girişim sermayesi programı ile teknoloji ve yenilik tabanlı şirketler için fon oluşturacak. Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı ile 80 milyon lira, Girişimcilik Mali Destek Programı ile 40 milyon lira, Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı ile 20 milyon lira, Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı ile 60 milyon lira desteğe hak kazanan projelere aktarılacak.
Tanıtım programına, İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yerlikaya, Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.
Bakan Varank, İSTKA’nın 2021 yılı destek paketi ve bakanlığının İstanbul vizyonunu açıkladı: “Kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik ilk mali destek programı olan Yenilikçi İstanbul ile yapay zekâdan nesnelerin internetine, artırılmış gerçeklikten siber güvenliğe kadar birçok kritik teknolojiyi destekleyeceğiz. OSB’ler ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yenilik temelli ortak kullanım alanları kurulmasını teşvik edeceğiz. Dijital dönüşüm merkezleri kurulmasını ve akıllı şehirleşme alanında yenilikçilik ara yüzlerinin oluşturulmasını amaçlayan projelere de destek sağlayacağız.”
Varank, Girişimcilik Mali Destek Programı ile tematik kuluçka merkezleri kurulmasını ve hızlandırma programlarının hayata geçirilmesini destekleyeceklerini, böylece, İstanbul’un bölgesel girişimcilik merkezi olma vizyonuna önemli bir katkı sağlayacaklarını söyledi.
4 mali destek programı ile 200 milyon liralık kaynağı yenilikçi ve nitelikli projelerin hizmetine sunduklarını, bu kapsamdaki her bir projeye asgari 500 bin lira ile 2 milyon lira arasında hibe vereceklerini bildiren Varank, Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı’nda bu miktarın 3.5 milyon liraya kadar çıkacağını ifade etti: “İSTKA’nın 2021 yılı Fizibilite Desteği Programı ile güdümlü projelerin fizibilite çalışmalarına 8 milyon liralık finansman sağlayacağız. Öncelikli alanlarda geliştirilen her bir fizibilite projesi için 100 bin liradan 450 bin liraya kadar kaynak kullandıracağız.” Varank, Bir nevi fonların fonu şeklinde çalışacak İstanbul Bölgesel Girişim Sermayesi Programı ile girişim sermayesi fonlarına 2021’de toplam 250 milyon liralık bir kaynak aktaracaklarını kaydetti: “Türkiye’nin yeni başarı hikayeleri, yeni unicornları bu fonların destekleriyle ortaya çıkacak. Uluslararası İstanbul Girişimcilik Programı’nı da hazırlıyoruz.”
İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yerlikaya, İSTKA olarak 2008’den bugüne kadarki en büyük destek programını ilan ettiklerini söyledi.
Destek oranı: 4 mali destek programı ile desteklenecek projelerde destek oranı yüzde 90’a kadar çıkacak.
Başvuru: Proje başvuruları sadece online ortamda kabul edilecek. Mali destek programları ile Bölgesel Girişim Sermayesi Destek Programı’na son başvuru tarihi: 19 Mart 2021, Fizibilite Desteği Programına proje sunmak için son başvuru tarihi; 31 Aralık 2021.
Başvuru için: İSTKA’nın 2021 yılı çağrıları ile ilgili detaylı bilgilere www.istka.org.tr/ web adresinden ulaşabilecek.
Kredi Garanti Fonu’ndan KOBİ’lere yeni destek paketi
Kredi Garanti Fonu (KGF), Avrupa Yatırım Fonu (AYF) aracılığıyla yürütülen COSME Programı kapsamında yeni bir destek paketi hazırladı. KGF’nin AYF’den sağladığı 300 milyon TL’lik hibe ve kendi özkaynaklarından sağladığı 300 milyon TL’lik destek ile oluşan fon sayesinde KOBİ’lere 6 milyar lira tutarında kefalet sağlanacak.
‘İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı’ (COSME) kapsamında, KGF ve AYF işbirliği ile hayata geçirilen projeyle KOBİ’ler yüzde 80 KGF kefaletiyle 1.125.000 TL’ye kadar kredi kullanabilecek. KOBİ’lerin 1 yıl ödemesiz, 60 aya kadar vadeyle yararlanabileceği kredinin faizi ise piyasa şartlarına bağlı olarak bankalar tarafından belirlenecek. Proje kapsamında bankalar tarafından KOBİ’lere yaklaşık 7.5 milyar lira tutarında kredi kullandırılması bekleniyor. Projeye başvurular başladı.
Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, “Bu destek paketi kapsamında vereceğimiz kefaletlerle KOBİ’lerin finansmana erişimlerini kolaylaştırarak üretim, istihdam ve rekabet güçlerini artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Sabancı Vakfı 2021 Hibe Programı başladı
Son Başvuru Tarihi: 10 Şubat 2021
Sabancı Vakfı’nın kadın, genç ve engelli bireylerin eşit fırsatlara sahip olmalarını ve topluma aktif katılımlarını sağlama hedefiyle sürdürdüğü 2021 Hibe Programı başvuruları başlıyor. Sivil toplum kuruluşlarının “Kaliteli Eğitimin Desteklenmesi”, “Eğitime Erişimin ve Devamın Sağlanması” ve “Hak Temelli Yaygın Eğitim Çalışmalarının Desteklenmesi” alanlarındaki projelerinin destekleneceği Hibe Programı için online başvurular 4 Ocak-10 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılacak.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Sabancı Vakfı’nın Hibe Programı’na başvuru yapacak kurumların toplumsal hayata katılımda maruz kalınan ayrımcılıklarla mücadele eden ve eğitim yoluyla bireylerin güçlenmelerini destekleyen projelerini beklediğini belirtti. Bu yıl, pandemi koşulları göz önünde bulundurularak, uzaktan eğitimin niteliğinin iyileştirilmesi ve uzaktan eğitime erişimin sağlanmasını destekleyici çalışmalar da program kapsamına dahil ediliyor.
Destek miktarı: Projelere 100 bin TL ile 300 bin TL arasında hibe desteği sağlanacak.
Koşul: Desteklenecek projelerin en erken 26 Temmuz 2021’de başlaması ve en geç 25 Temmuz 2022 tarihinde sona ermesi ve temel faaliyetlerinin Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Başvuru yapacak sivil toplum kuruluşlarının en az bir ortak ile başvurmaları bekleniyor.
Başvuru için: Hibe Programı başvuruları ve başvuru kriterleri hakkında detaylı bilgiye www.sabancivakfi.org adresinden ulaşılabiliyor.
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ile Kırsal Ekonomik
Altyapı Destekleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 01/01/2021 ile 31/12/2025 arasında uygulayacağı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2021 yılı için uygulanacak “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi” ile “Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi” tebliğleri ilan edildi.
Kimler yararlanabilir? KOBİ düzeyinde olmak üzere; kadın, genç girişimciler ile üretici örgütlerine öncelik verilerek gerçek ve tüzel kişiler.
Başvuru için: www.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden elektronik ortamda başvurular yapılacaktır.
KKYDP Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi
Başvuru dönemi: Uygulama rehberinin yayımı tarihinden itibaren 90 gün içerisinde başvurular alınacak.
Koşul: Bu program kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik hibe desteği verilmiyor. Toplam bütçesi 250.000 TL altı olan projeler kabul edilmiyor.
Destek miktarı ve oranı: Yatırım konularına yüzde 50 olmak üzere; yeni tesis yatırımlarında 1.500.000 TL, tamamlama yatırımlarında 1.000.000 TL, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu yatırımlarında 750.000 TL’ye kadar hibe verilebiliyor.
KKYDP Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi
Başvuru dönemi: Uygulama rehberinin yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde başvurular alınacak.
Koşul: Toplam bütçesi 20.000 TL altı olan projeler kabul edilmiyor.
Destek miktarı ve oranı: Yatırım konularına yüzde 50 olmak üzere; 250.000 TL’ye kadar hibe verilebiliyor.
396 KOBİ’ye 158 milyon TL destek
396 KOBİ’ye 158 milyon TL destek
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
DESTEK-TEŞVİK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in "İmalat Sanayinde Dijitalleşme” temalı çağrısı ile akıllı dijital teknolojileri geliştiren veya imalat süreçlerinde kullanan KOBİ’leri desteklediklerini açıkladı:
Paylaş: