Merkez’de; başta Marmara Bölgesi olmak üzere ülkemizdeki aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere dair dinamik, sayısal, interaktif tehlike ve risk haritalama teknikleri geliştirilecek. Bina bazlı ivme haritaları oluşturularak deprem senaryoları hazırlanacak ve bu senaryolar ile kentsel dönüşüm, sanayi planlama ve afete hazırlık altyapısı için veri üretilecek.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Özellikle binalarımızdaki risklerin tespiti için hızlı ve tahribatsız değerlendirme yöntemlerinin bulunması, yeni güçlendirme metotlarının ortaya çıkarılması, bu merkezdeki kazanımların her yaş ve eğitim grubu için Türkiye’ye yayılması çok değerli” diye konuştu.
İTÜ Rektörü Prof.Dr. İsmail Koyuncu, MATAM’ın Türkiye’nin deprem araştırmalarındaki bilgi düzeyini çok daha üst seviyelere çıkaracağını belirtti.
MATAM’ın proje yürütücülüğünü üstlenen Prof.Dr. Cenk Yaltırak, MATAM’ı, ‘Apollo’ projesine benzettiğinin ve eldeki verilerle, en güncel teknolojiyle fark yaratacak çok disiplinli araştırmalara imza atmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
İş Bankası ve İTÜ’den deprem araştırma merkezi
İş Bankası ve İTÜ’den deprem araştırma merkezi
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
DEPREM GÜNDEMİ
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAM) hayata geçirildi.
Paylaş: