Yazıma, bilinen bir öyküyle başlamak istiyorum; yazı yazmak için okyanus sahillerine giden bir yazar, sabaha karşı kumsalda dans eder gibi hareketler yapan birini görür. Biraz yaklaşınca bu kişinin sahile vuran denizyıldızlarını, okyanusa atan genç bir adam olduğunu fark eder.
Genç adama yaklaşır:
- Neden denizyıldızlarını okyanusa atıyorsun?
Genç adam yanıtlar;
- Birazdan güneş yükselip, sular çekilecek. Onları suya atmazsam ölecekler.
Yazar sorar;
- Kilometrelerce sahil, binlerce denizyıldızı var. Ne fark eder ki?
Genç adam eğilir, yerden bir denizyıldızı daha alır, okyanusa fırlatır:
-“Bak Onun İçin Çok Şey Değişti” karşılığını verir.
Projeleri olan genç girişimcilerimiz var, belki hepsinin projelerine TÜBİTAK 1514 Programı çözüm olamayabilir ama öyküde olduğu gibi bu programla ne kadarına ulaşılırsa bu yönüyle bence olumlu bir adım olarak görülmeli. Kısaca TÜBİTAK 1514 Programı’ndan sözedip genç girişimcilerimize Program’ın hangi boyutunun yararlı olacağını anlatmaya çalışacağım.
Programın temel amacı; “Ülke ekonomisine katmadeğer sağlayabilecek nitelikte yenilikçi, ürün, süreç, bilgi ve teknoloji geliştirme ve üretme potansiyeli bulunan KOBİ ölçeğindeki çekirdek ve başlangıç aşamalarında finansman ihtiyaçları olan ‘Girişim Şirketleri’nin bu ihtiyaçlarının ‘Girişim Sermayesi Fonları’ aracılığıyla karşılanması amacıyla sözkonusu fonlara hibe desteği vermek” olarak belirlenmiş.
Program kapsamında, Türkiye’de yerleşik ‘Girişim Sermayesi Fonları’nın ve Türkiye’de şubesi veya irtibat büroları bulunan yurtdışındaki ‘Girişim Sermayesi Fonları’nın;
Türkiye’de yerleşik teknoloji ve yenilik odaklı KOBİ ölçeğindeki sermaye şirketlerine aşağıda belirtilen özelliklere sahip yatırımlarına hibe destek verilecek. Desteklerin; ‘Çekirdek Sermayesi’ ve ‘Başlangıç Sermayesi’ desteği olmak üzere iki başlıkta toplandığı görülüyor.
Çekirdek Sermayesi Desteği: Fikir aşamasında olan bir ürün/hizmet veya yeniliğin oluşturulması amacıyla araştırma ve geliştirme, değerlendirme ve bir başlangıç konsepti geliştirmek ya da yeni bir ürün veya hizmetin oluşturulması için yapılacak yatırımlar,
Başlangıç Sermayesi Desteği: Ürün geliştirme, prototip oluşturma veya tamamlanmış prototip sonrası üretim, satış ve ilk pazarlama faaliyetleri için ek finansman sağlamak amacıyla yapılacak yatırımlar, olarak belirlenmiş.
Çağrı kapsamında her bir fona aktaracağı hibe destek tutarı azami onbeş (15) milyon TL olacak. Programın içeriği ve koşulları özetle bunlardan oluşuyor.
Programın tanıtımında konuşan Bakan Nihat Ergün; Program ile teknolojik ve yenilikçi firmaların desteklenmesini amaçladıklarını belirterek, “Fon süresi 5 yılı yatırım dönemi olmak üzere kalan sürede yatırımdan çıkış dönemi olmak üzere yaklaşık 50 yıllık bir zaman 12 yıllık bir zaman dilimine yayılacak. Bizim hibe ettiğimiz para tamamen fon yönetici ile girişimci arasında paylaşılacak” dedi. Programın Başlangıç Sermayesi Desteği ile elinde nitelikli yenilikçi projesi olan genç girişimcilerimizi daha çok ilgilendireceğini düşünüyorum. Program sanırım şu şekilde işleyecek;
Girişim Sermayesi Fonu kurmuş veya kurmayı taahhüt eden;
- Girişim Sermayesi Fon faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almış kişilerin de bünyesinde yer aldığı, faaliyet konusu ve yapısı ‘Girişim Sermayesi Fonları’nın kurulması ve yönetimi olan sermaye şirketleri (Fon Yöneticileri),
- Girişim Sermayesi Fon faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almış kişilerin de içerisinde yer aldığı ve çağrıya ilişkin başvurusunda Girişim Sermayesi Fonu yönetecek sermaye şirketini kurmayı taahhüt eden ekip (Aday Fon Yöneticileri) veya bankacılık, finans, girişimcilik, işletmecilik, hukuk, sanayi ve ticaret alanlarında tecrübeli kişilerden oluşan ve Girişim Sermayesi Fonu yönetecek sermaye şirketini kurmayı taahhüt eden ekip (Aday Fon Yöneticileri) program çağrısı koşullarını yerine getirenler hibeden yararlanacaklar. Hibeden yararlanan fonlar yine Program’da belirtilen süre içinde KOBİ’lere (genç girişimcilerin projelerine) yatırım sürecine girecekler. Program ve işleyişi özetle bunlar.
Deniz Yıldızları ve TÜBİTAK 1514
Paylaş