COVİD-19 Salgını (Pandemi) sürecinde sağlık ve medikal sektöründe yerli üretimin bir ülkenin sürdürülebilir ekonomik performansındaki önemi giderek güçlenmiştir. Ülkemizde savunma sanayinde başlayan yerli ve milli üretim anlayışı Pandemi sürecinde de sağlık ve medikal sektöründe ciddi adımlar atılmasına neden olmuştur.
Örneğin; 4 Türk şirketi, Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle hayata geçirilen yerli solunum cihazının testleri ve seri üretimi, Arçelik’in Çerkezköy’de bulunan tesislerinde gerçekleştirdikleri cihazları Sağlık Bakanlığı’na teslim etmişlerdi.
Teknoparklarda, salgın özelinde tanı kitleri, yoğun bakım sarf desteği, solunum destek cihazları, kişisel koruma malzemeleri, sağlık alanında yazılım gibi Ar-Ge çalışmaları sonucu elde edilen prototiplerin artık seri üretimle kullanıma sunulması da çok değerli.
Örneğin; TÜBİTAK ile KOSGEB tarafından desteklenen ve ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Coremate Bilişim ve Savunma Sanayi Ticaret A.Ş.’nin yapay zeka teknolojisinden faydalanarak geliştirdiği CoreSafe isimli cihaz, canlı akan görüntü üzerinde yüz tanıma, maske tespiti, yüksek hassasiyette temassız şekilde uzak mesafeden ateş ölçümü gibi birçok işlemi aynı anda gerçekleştirebiliyor.
Yine Stratejik Yenilikçi Girişimler firmamız, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) oksijen üretim çağrısı kapsamında bilinen oksijen üretim tekniklerinin evde ve sahada kullanımına yönelik önemli bir proje, ev ortamları için ayrı, elektriğin olmadığı ortamlar için ayrı çalışma planlayan şirket, 6 aylık deneme sürecinin ardından seri üretime geçebilecek noktada.
ASELSAN, sağlık teknolojileri alanında da dışa bağımlılığı azaltacak, yerli tasarım ve üretim kabiliyetlerini artıracak çalışmalar başlatıldığı bilgisi heyecan verici.
Yine derlediğim bilgilere göre, ASELSAN geçen yıl ayrıca yerli tıbbi cihaz üreticisi firmalar ile ortak ürün geliştirmeye yönelik işbirliği imkanlarını değerlendirmeye başladı.
Bu kapsamda, Metsis firmasıyla defibrilatör (eletroşok cihazı) geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü.
Söz konusu cihazın bu yıl satışına başlanması hedefleniyor. Yine aynı işbirliği kapsamında “manual defibrilatör/monitör geliştirilmesi” için hazırlık çalışmaları başlatıldı.
ASELSAN, sağlık teknolojileri alanında görüntüleme, tanı ve yaşam destek başlıkları altında 3 faklı alanda medikal cihazlar geliştirilmesini planlıyor.
Bu kapsamda mamografi, koagülasyon ölçüm cihazı, glikoz takip sistemi, kalp-akciğer pompası ve mekanik ventilatör cihazları geliştirmek üzere yurt içi ve yurt dışı firmalar ve araştırma merkezleriyle işbirliğine yönelik çalışmalar yürütülüyor.
Yerli üretimle ilgili çalışmalar yazdıklarımla sınırlı değil.
Örneğin “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği” portalından derlediğim bilgilere göre ülkemizde faaliyetlerini başarıyla sürdürmekte olan çok sayıdaki Teknoparklardaki Ar-Ge yapan şirketlerimiz ülkemize sağlık ve medikal alanında, solunum destek cihazları, kişisel koruma malzemeleri, sağlık alanında yazılım gibi Ar-Ge çalışmaları sonucu elde edilecek yeri ürün üretebilmek için adeta yarışıyorlar.
Yerli üretim alanında yaşanılmakta olan bu olumlu gelişmeler geçmişte ilk yerli otomobil DEVRİM’in yapılması, ‘kendi uçağını kendin yap’ gibi toplumu yerli üretim konusunda heyecanlandıran girişimlerle çok benzeşiyor.
Dünyada pek çok ülkede salgına karşı sağlık çalışanları ve insanlar korunma malzemeleri bulmakta zorlukların çekildiği bir süreçte ülkemizde yerli solunum ve salgından korunma malzemelerinin üretimleri geçmişte yaşanılan heyecanı anımsattı.
Yarım asra yakın mühendislik yaşamımda ve çalıştığım tüm konumlarda yerli üretimi hep savundum ve destekledim bundan sonrada savunmaya ve desteklemeye devam edeceğim.
Dünyada ekonomi ve teknoloji boyutuyla gelişmiş ülkelerin yaptıkları ürünü kullanarak bu ülkelere pazar olma yerine ülkemizde teknolojiler üreterek katmadeğerli yerli ürün ihraç eden bir ülke olmalıyız.
Covid-19, sürecinde virüs dünyada binlerce insanın ölümüne neden olurken ölümleri unutmadan üzülerek de olsa sağlık ve medikal sektöründe yerli üretime önem kazandırdığını söylemeliyim.
COVİD-19’la Mücadele Medikal Sektöründe Yerli Üretimi Arttırdı
Paylaş