KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu’nun başarısının sırrı; Devamlı öğrenmek, adil, açık ve anlaşılır olmak

CEO

İyi bir yöneticinin vizyoner bir lider olması gerektiğini vurgulayan Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, “Lenovo global düzeyde önümüzdeki yıl ‘Yapay Zeka’ya yönelik 1 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Yapay Zeka yaklaşımımız, bireylerin ve işletmelerin yaşam ve çalışma biçimini değiştirirken Grubun gelecekteki sürdürülebilir büyümesini destekleyecek” diyor.

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, “%20.2 payıyla Lenovo olarak Türkiye bilgisayar pazarındaki liderliğimiz IDC verilerine göre 2023’te de devam etti. Bu sonuçla Lenovo Türkiye olarak, üst üste 4. yılı pazar lideri olarak kapatmış olduk. Türkiye bilgisayar pazarındaki birinciliklerimiz, büyük kurumsal müşteri segmentinde %33.2, dizüstü bilgisayar segmentinde %22, tüketici segmentinde %15.1 gerçekleşti” diyor.
Yapay zekada muazzam fırsatları yakalamak: Emre Hantaloğlu, 2023’te Lenovo olarak hem temel faaliyetlerinin esnekliği hem de hizmet odaklı dönüşümün etkinliğiyle vaatlerini yerine getirdiklerini ve önceki yıla göre globalde cirolarını artırmaya devam ettiklerini belirtiyor: “Geleceğe baktığımızda ise; yapay zeka inovasyonuna olan bağlılığımız, cepten buluta bilgi işlem kabiliyetlerimiz, akıllı cihazlar, akıllı altyapı, akıllı çözümler ve hizmetlerden oluşan geniş portföyümüz ve yapay zeka alanındaki diğer önemli liderlerle işbirliğimiz, yapay zeka konusundaki muazzam fırsatları yakalamak için iyi bir konumda olmamızı sağlayacak.”
Hibrid yapay zeka trendi, yenilenme döngüsünü teşvik edecek: Hem globalde hem de Türkiye’de yapay zeka çağının sağladığı önemli büyüme fırsatlarını değerlendirdiklerini aktaran Hantaloğlu, özellikle gelişen hibrid yapay zeka trendinin, kullanıcıların daha fazla yaratıcılık ve üretkenlik için tasarlanmış cihazlara ihtiyaç duymasıyla sektörde yenilenme döngüsünü teşvik edecek bir trend olarak yapay zeka bilgisayar talebini doğrudan artırdığına dikkat çekiyor: “Hibrid yapay zeka, cihazların yanı sıra hibrid altyapı ve yapay zeka temelli uygulamalara, çözümlere ve danışmanlık, tasarım, geliştirme ve bakım gibi hizmetlere olan talebi artırarak, birden fazla müşteri grubunda büyümeyi destekliyor. Lenovo olarak globalde Ar-Ge ekibini büyüterek Grup çalışan sayısının %25’inin üstüne çıkardık. Lenovo’nun Ar-Ge giderlerinin ciroya oranı, mali yılın tamamında tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaşma yolunda ilerliyor.”

‘Herkes için Yapay Zeka’
Yapay zekaya 1 milyar dolar yatırım: Emre Hantaloğlu, yapay zeka destekli, yapay zekaya hazır ve yapay zeka için optimize edilmiş cihaz, altyapı, çözüm ve hizmet portföyüyle devam eden bu yatırımların, Lenovo’nun ‘Herkes için Yapay Zeka’ vizyonunun temelini oluşturduğunu anlatıyor: “Lenovo global düzeyde önümüzdeki yıl ‘Yapay Zeka’ya yönelik 1 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Yapay Zeka yaklaşımımız, bireylerin ve işletmelerin yaşam ve çalışma biçimini değiştirirken Grubun gelecekteki sürdürülebilir büyümesini destekleyecek.”
2024’te karlılığı ve pazar payını artırma hedefi: Yeni dönemde gerek global çapta gerekse Türkiye’de öne çıkan 3 başlığın; ‘Yapay Zeka, Siber Güvenlik ve Sürdürülebilirlik’ olacağını kaydeden Hantaloğlu, “Bu konular benim de bir CEO olarak önceliğim olan 3 konu olacak. Bu alanlar Lenovo olarak da odaklandığımız alanların başında geliyor. Özellikle Yapay Zeka ve Siber Güvenlik konusunda işlerimizi büyütmek için yoğun şekilde çalışıyoruz. Bu sene Yapay Zeka alanında Lenovo Global tarafından 1 milyar dolar araştırma geliştirme yatırımı yapılması öngörülüyor. Sürdürülebilirlik konusunda ise Lenovo olarak 2050’de Karbon Net Sıfır hedefimizi koruyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamak üzere TÜSİAD, TÜBİSAD, Vizyon 100 Platformları ve de TÜRKONFED başta olmak üzere çeşitli platformlar ile işbirliklerimizi sürdürüyoruz. 2024’te hem karlılığımızı hem de pazar payımızı artırma hedeflerimiz var” diye konuşuyor.
Emre Hantaloğlu, KOBİ’lerin dijital dönüşümlerini tamamlaması gerektiğine dikkat çekiyor: “KOBİ’lerimiz Türkiye’de toplam işletmelerin %99.8’ini, toplam istihdamın %76.7’sini, yatırımların %38’ini, katmadeğerin %26.5’ini, ihracatın yüzde 10’unu oluşturuyor. Yüksek teknolojinin iş ve kullanım modellerinin oluşması yatırım ve altyapı gerektiriyor. Yüksek teknoloji içeren iş modellerinin beklenen hızda katmadeğere dönüştürülmesi diğer bir öncelik olmalı. 5G, WiFi 6, yüksek hızda internet, fiber optik kablolar gibi konular oldukça kritik önem taşıyor. Dijital girişimlerdeki potansiyele ulaşmak ve küresel pazarda rekabet gücünü artırmak için gerekli fon ve ekosistem desteğinin sağlanması da elzem bir konu. Dijital dönüşüm ve teknoloji atılımının ihtiyaç duyduğu yetkinliğe sahip işgücü ve inovasyon kültürü istenen ölçüde sağlanması gerekiyor. Lenovo olarak ürün ve çözümlerimizle her zaman KOBİ’lerimizin dijital dönüşüm yolculuklarında yanlarında olmaya, onlar için her şeyden önce bir yol arkadaşı olmaya devam edeceğiz.”

Adil, açık ve anlaşılır olmak
Emre Hantaloğlu, başarısının sırrını da açıklıyor: “Her zaman uzun süreli başarıya koşacak sevgi, saygı ve dayanışma içerisinde çalışacak dünya standartlarının üzerinde takımlar kurmaya çalıştım. Hala da çalışıyorum. Bu bitmeyen bir yolculuk. Benim en önemsediğim özellikler; dürüstlük, çalışkanlık, samimiyet, takım oyuncusu olmak, öğrenmeye açık olmak ve vizyoner olmak. Kendimle ilgili yapmaya çalıştığım devamlı öğrenmek ve kendimi geliştirmek. Yönetici olarak adil, açık ve anlaşılır olmaya çalışıyorum. Takım arkadaşlarımı geliştirmeye ya da onların gelişimine katkıda bulunmaya çalışıyorum. Onların kariyer yolculuğunda önlerini açmaya çalışıyorum. Tabii ki dürüstlük, çalışkanlık ve takım oyuncusu olmak benim için çok önemli. Eğer iyi bir yönetici olmak istiyorsanız vizyoner olmanız ve lider özelliklerini uygulamanız bence şart. Bu özellikleri elimden geldiği kadar uygulamaya çalışıyorum.”
Farklı kültürlerde çalışmak: İstanbul’da 1973’te dünyaya ‘merhaba’ diyen ve sırasıyla; Doğuş Koleji, Yıldız Teknik Üniversitesi Elekterik Mühendisliği Bölümü ve University of Maine, ABD okullarından mezun olan Hantaloğlu, Amerika’daki eğitiminin yanı sıra oradaki hayat tecrübesinin kendisine birçok şey kattığını söylüyor. İş hayatında sırasıyla; Empa, Compaq/HP, TTNet, Samsung ve Lenovo’da çalışan Hantaloğlu, anlatıyor: “Yani Türk, Amerikan, Güney Kore ve Çin menşeili firmalarda çalışarak farklı kültürlerde çalışmanın tecrübesini yaşadım. İlk işim olan Empa’da gösterdiğim başarıdan dolayı dikkatleri üzerime çektim ve Compaq firmasına kabul edildim. BT sektörünün en önemli birleşmelerinden biri olan Compaq ve HP firmalarının birleşmesini yaşadım ve çok büyük tecrübeler edindim. İş kültürümün temellerini, kariyerimin 13 yılını geçirdiğim HP’nin temel kültür değerleri şekillendirdi. TTNet’te çok büyük bir Türk firmasında çalışmanın ne demek olduğunu tecrübe ettim. Nice farklı insanlar ve yöneticiler tanıdım. Samsung maceram kısa sürse de global bir dev olan Güney Kore firmasındaki öğrendiklerim ve tecrübelerim bana büyük bir kazanç oldu. Son olarak 7.5 yıldır Lenovo’da çalışıyorum. 6.5 yıldır da Lenovo Türkiye’nin Genel Müdürü’yüm. İş hayatımda birçok başarıya imza attım ama belki de en değerlisi Lenovo’yu takım arkadaşlarımla birlikte pazar liderliğine taşımamız ve son 4 yıldır pazar liderliğimizi sürdürmemiz oldu.”
Emre Hantaloğlu, kariyerinde kendisine güvenen, onu destekleyen ve ona birçok şey öğreten çok değerli yöneticileri ve çalışma arkadaşları olduğunu da belirtiyor: “İlk işim olan Empa Ürün Müdürlüğü’nü bana teslim eden Cemal Alpay oldu. Comaq firmasında bana kariyer imkanını Fikret Ergüder sundu. HP’deki kariyer yolculuğum sırasında Serdar Urçar’ın, Mustafa Saka’nın ve Artun Ayvat’ın yerleri benim için çok önemli. Mehmet Nalbantoğlu ve Şahin Tulga’nın takımlarında çalışmak bana büyük tecrübeler kattı. Lenovo’da bana güvenerek benim Genel Müdür olmamı sağlayan Marc Godin’in yeri de ben de bambaşka. Şu anda da yöneticim olan Shashank Sharma ile inanılmaz ahenkli çalışıyoruz. Öğrenme yolculuğu hiç bitmiyor. Daha adını sayamadığım çok değerli yöneticilerim ve takım arkadaşlarım oldu. Hepsinden neleri yapmam ve neleri yapmamam gerektiğini öğrenmeye çalıştım.”
En büyük hobisi; 13 yaşındaki oğlu Emir: Emre Hantaloğlu, çalışmadan durabileceğini düşünmüyor: “Muhakkak topluma ve kendime faydalı bir uğraş içerisinde olacağım. En büyük hobim; 13 yaşındaki oğlum Emir. Büyümesine eşlik etmek, onunla vakit geçirmek beni en fazla mutlu eden yaşam anları.” Spor yapan, tenis oynamayı, yürüyüşü, araştırma yapmayı, okumayı, müzik dinlemeyi seven Hantaloğlu, Amerika’yı ve İtalya’yı gezmekten keyif alıyor: “Denizin kenarında ya da üzerinde olmak beni mutlu ediyor. Sıkı bir Ahmet Ümit romanları okuyucusuyum. Ayrıca Youtube’u da araştırmalarım ve kendimi geliştirmek için yoğun olarak kullanıyorum.” 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.