TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan; “Ekonomide bugüne kadar biriktirdiğimiz riskler sonucunda doğan maliyetin giderilmesi için rasyonel politika çerçevesini bütün disipliniyle sürdürmeye devam etmeliyiz. Enflasyon ile mücadelede para politikasının sosyal politikalar ve maliye politikasıyla desteklenmesi gerekiyor” dedi.
TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, son dönemde iktisadi politikalarda yaşanan U dönüşünün memnuniyet verici olmakla beraber enflasyonla mücadelede halen iç talep tarafında yeterince soğuma olamadığının altını çizen geldiğimiz noktada sadece para politikası ile enflasyonu çözmenin tam olası olmadığını ifade etti.
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TCMB Eski Başekonomisti Prof.Dr. Hakan Kara, Mayıs’tan bu yana ekonomi politikalarındaki yaşanan dönüşümün ödemeler dengesi krizi yaşama riskini oldukça azalttığı değerlendirmesinde bulundu.
Turkey Data Monitor Kurucu Ortağı Ekonomist Murat Üçer, enflasyonun yüksek, kendi kendini besleyen, yapışkan bir hal aldığı durumlarda dezenflasyonun başarılı olması için özünde beklentilerin çıpalanmasının, bunun için de fiyat ve ücret yapıcılarının bir şeylerin yapısal olarak değiştiğine, yani bir ‘rejim değişikliği’ olduğuna inanmalarının kritik önem taşıdığını belirtti.
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selva Demiralp, mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyon rakamının bu sene takip edilmesi gereken en önemli makroekonomik göstergelerden biri olacağını, bu rakamın yılın ilk yarısında ortalama %3 üzerinde seyretmesi durumunda ise TCMB’nin yaptığı yönlendirme ile tutarlı olarak faiz artışlarına gitmekten çekinmemesi gerektiğini not etti.
2024 Türkiye Ekonomisi’ne dair öngörü ve beklentiler
Koç Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından her yıl düzenlenen ‘Türkiye Ekonomisi’ Konferansı’nda 2024 Türkiye Ekonomisi’ne dair öngörü ve beklentiler paylaşıldı.
Bunlar da ilginizi çekebilir