2015 Teknoloji Trendleri: 3 Boyutlu Yazıcılar

2015 yılının ilk 10 trendleri arasında üç boyutlu yazıcılar (3D printer) gösterilmektedir. Üç boyutlu yazıcı, bilgisayarda oluşturulan üç boyutlu veriyi elinizle tutabileceğiniz üç boyutlu katı, gerçek nesnelere dönüştüren bir makinedir. Üç boyutlu yazıcı ile bilgisayarda tasarlanmış üç boyutlu bir çizimi hızlıca ve ucuz maliyetle gerçek nesne olarak üretebilirsiniz.
Üç boyutlu yazıcı teknolojisi ilk uygulaması 1984’e dayanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda hızlı prototipleme alanının dışında bu yöntem çok fazla ilgi görmedi. 2006’da başlayan Reprap projesi ile çok daha geniş kitlelere ulaşmıştır. RepRap projesi kendini oluşturan parçaları dahi üretebilen bir üç boyutlu yazıcı geliştirilmesi girişimidir. RepRap ismi orijinal ismiyle; “ReplicatingRapidPrototyper” seri prototip kopyalama olarak kısaltılabilir. Bu proje sayesinde bir çok hobi sever ve kendin yap kültürüne sahip sıradan kullanıcı kişiler bir üç boyutlu yazıcı sahibi oldular.

Nesneyi üretmek için baskı yapılmadan önce üç boyutlu yazıcı her bir katman belirli bir kalınlıkta olacak şekilde üç boyutlu çizim dosyasını yüzlerce veya binlerce ince katmanlara dilimler. Bu dilimlenmiş katman verileri üç boyutlu yazıcıya aktarılır ve üç boyutlu yazıcı katmanları örmeye başlar. Her bir katmanın üstüne bir sonraki katmanı ekleyerek nihai nesneyi üretir.

Üç boyutlu yazıcı teknolojileri ile bir çok farklı yöntem ve malzeme ve kombinasyonları kullanılarak oldukça geniş bir alana hitap edebilmektedir. Metal tozları ve SLS yöntemi kullanarak endüstride kullanılan özel metal içeren parçalar, kişiye özel kalıplar, diş implantları gibi bir çok parça üretilebilir. Diğer taraftan, FDM ve plastik malzemeler kullanılarak döküm modelleri prototipler, plastik oyuncaklar ve diğer bir çok plastik obje üretimi gerçekleştirilebilir.

Üç boyutlu yazıcıların en çok kullanım alanı bulduğu sektörlerden biri tıp sektörüdür. Özellikle cerrahlar ameliyat öncesi hastaya uygulayacakları prosedürü tam olarak kavrayabilmek için organ modellerini kullanırlar. Bir diğer kullanım alanı ise tabi ki ürün geliştirme ve tasarımdır. Üç boyutlu yazıcılar ile kavramsal tasarım aşamasında tasarımcının ürünü daha kolay algılayabilmesi için üretilmiş bir prototip kullanılır.

Bunların dışında mimarlar ve inşaat firmaları yeni bir projenin maketini ucuz ve hızlıca elde edebilmektedirler. Yedek parça üretmek için herhangi bir ürünün veya makinenin parça tasarımında, medikal sektöründe protezler, plastik alçı gibi ürünlerin üretiminde, oyuncak sektöründe özelleştirilmiş oyuncak baskısında, kişiye özelleştirilmiş hediye tasarımında, maket yapımı ve robot tasarımında, kuyumcular için takı tasarımında kullanılmaktadır.

Şimdiye kadar fiyatları çok yüksek olduğundan ev kullanıcıları için pahalı bir çözüm olarak yer almaktaydı. Şimdiki fiyatları ev kullanıcısının alabileceği rakamlara gelmiş durumdadır. Bu sebepten yakın zamanda evlerde kullanımı başlayacak üç boyutlu yazıcıların üretim tüketim ilişkilerini nasıl etkileyeceği merak edilmektedir. En çok merak edilen sorular arasında; bu yazıcılar ile kanunsuz ilaç, silah gibi üretimlerin nasıl önüne geçileceği, ne gibi önlemler alınacağı yer almaktadır.

Üç boyutlu yazıcıların kullanım alanlarının her geçen gün artması birçok sektörde devrim yaratacaktır. Bu da hiç şüphesiz geleceği inanılmaz biçimde değiştireceği ve şekillendireceğini göstermektedir.